Kompres
fot6komp
Kompressen worden direct op de huid aangebracht.
Bij de bereiding van een kompres gebruikt men de vloeistof van het kruidenmengsel in plaats van het kruid bijwondpappen. Gebruik een koel kompres bij warme ontstekingen en een warm middel om verrekkingen en pijn in koude, pijnlijke streken te verlichten

Werkwijze voor het maken van kompressen.

Een kompres kan evenals een wondpap gemaakt worden van verse kruiden, gedroogde kruiden of kruiden in poedervorm.
Wanneer de vloeistof klaar is, neem dan een schone doek, drenk deze in de vloeistof en wring hem goed uit.
Breng eerst wat plantaardige olie (zonnebloemolie) aan op de huid voordat u de doek op de plek aanbrengt om plakken te voorkomen. Om de doek vochtig te houden, kunt u hem afdekken met een stukje plastic en dan een verband aanleggen.
Indien nodig, kunt u het kompres vervangen

Voorbeeld: Verkoelend kompres
.

2 dl lavendelinfusie
Een lavendel kompres kan op het voorhoofd of in de nek worden gelegd om spanningen en hoofdpijn te verlichten.
Al naar gelang de grootte van de te behandelen plaats, neemt u een groot of klein stuk watten of kompres, bevochtigt dit met enkele druppels en legt dat op het te behandelen lichaamsdeel. Gevoelige huiddelen kunt u tevoren met Goudsbloemzalf (Calendula) inwrijven. Dek de watten of het kompres af met een stuk plastic folie of fixatiefolie zodat uw kleding niet vies wordt. Over de folie doet u een doek of een verband.

Kompressen met Zweedse Kruiden

Deze omslag of kompres laat men 2 tot 4 uur inwerken. Als de patiënt het kan verdragen, kan dit kompres ook een nacht lang blijven zitten. Bij een gevoelige huid kunnen huidreacties ontstaan: in dat geval dient u het kompres korter te gebruiken of gedurende enige tijd in het geheel niet. Personen die allergisch zijn, kunnen het beste een doek in plaats van de folie gebruiken. Niet vergeten de huid in te vetten! Indien een huidreactie ontstaat dan met Goudsbloemzalf (Calendula) inwrijven (1).

Thaise Kruiden Kompres

Sinds eeuwen gebruiken de Thaise mensen gedroogde kruiden om ziektes van uiteenlopende aard te behandelen. Een van de beste methoden voor het behandelen van spier- en bindweefselpijnen is middels het gebruik van een kruidenkompres. Het gebruik van een kruidenkompres is in de middeleeuwen toegepast op soldaten die van het slagveld kwamen om snel resultaat te boeken bij ontstekingen en verwondingen. Het werd ook gebruikt om ongemak en pijn als gevolg van vermoeide en pijnlijke spieren en gewrichten te behandelen.
Thans wordt deze techniek wereldwijd toegepast. Massageklinieken gebruiken de kruidenkompressen in combinatie met Thaise massage. Dit werkt heilzaam voor de verwijdering van afvalstoffen tijdens ontstekingen, voor het verlichten van spierspanningen en het verzachten van kwetsuren en pijnen als gevolg van diverse aandoeningen  zoals reuma, fybromyalgie, bindweefsel- verwondingen en zelfs menstruatiekrampen.
De gebruikte Thaise kruidenkompressen hebben zowel therapeutische als cosmetische toepassingsmogelijkheden en worden in het lichaam opgenomen via de huid en de neus. De heilzame werkingen van de kruiden hebben een weldadig effect op het lichaam.

Voorverpakte kruidenkompressen zijn geweldig in het gebruik in Spa’s en massageklinieken en praktijken. Ze worden gestoomd in een groentestomer of rijstkoker of zelfs in een magnetron en direct of indirect op de huid toegepast. Of zoals in de Spa’s in Thailand, waar het kompres in hittebehandelingen tezamen met een olie- behandeling wordt uitgevoerd met zachte ontspannende massagetechnieken.
                                                                         
In massagepraktijken gebruikt de masseur het kruidenkompres over de meridianen, reflexzones de buik en gewrichten zodanig dat de hitte en de kruiden diep in het weefsel geabsorbeerd kunnen worden. Tijdens het stomen komt er een intens en plezierig aroma vrij dat door de neus geïnhaleerd wordt terwijl er diep wordt geademd gedurende de behandeling.

KruidenKompres-massage

De kruiden reinigen je lichaam van binnen en van buiten, vergroten je weerstand, stimuleren de werking van je organen en hebben een kalmerend en revitaliserend effect. Daarnaast helpen ze de natuurlijke vochtbalans in je huid op peil houden. Door de warmte ontspannen je spieren en worden voedingsstoffen beter opgenomen en afvalstoffen sneller afgevoerd. Hierdoor wordt de werking van de kruiden versterkt.
Er worden ook wel Thaise Yogamassage in combinatie met een massage met warme kruidenbuidels toegepast ,waarbij strekkingen, manipulaties ,acupressuur, kneed- en uitstrijktechnieken en fricties worden toegepast..
Door de combinatie van kruiden, warmte en massage ontstaat een optimaal resultaat: de laatste restjes spanning vloeien door de warmte en massage weg. Na afloop is men  totaal ontspannen en kan men er weer helemaal tegen aan.

KRUIDENKOMPRES VAN KAMILLE


Dit is een zacht en effectief kompres gemaakt van een eenvoudig kamille-aftreksel
Als u dit op u ogen legt, zal het kompres jeukende, rode ogen, die worden veroorzaakt door hooikoorts, verlichten.
Hooikoorts is een allergische reactie op kleine stuifmeelkorreltjes in de lucht.
Ze zorgen ervoor dat een overgevoelig immuunsysteem histamine produceert.
Kamille heeft een natuurlijk anti-histamine effect.
Kamille heeft prachtige geel -witte bloemetjes. U kunt ze gemakkelijk zelf kweken.

WAT HEEFT U NODIG?
* 75gr verse kamillebloemetjes of 25 gr gedroogde
* een zacht washandje
* 500 ml water


ZELF EEN KOMPRES MAKEN:
Doe de kamille in een theepot.
Schenk 500 ml kokend water over de kamillebloemetjes en sluit de pot af.
Laat 10-15 min trekken Zeef het en bewaar het vocht.
Laat de vocht afkoelen. Dompel een washandje in het aftreksel.
Wring het uit en leg 10 min op uw gesloten ogen


Hooibloemen, Graminis flos

Eigenlijk waren hooibloemen slechts die delen van het gedroogde hooi, die op de dorsvloer door de naden van de vloer vielen. Tegenwoordig wordt fijngesneden hooi gebruikt, afkomstig van weiden waarop vele soorten grassen, bloemen en kruiden groeien zoals duizendblad, kamille, komijn of Sint-janskruid, die rijk zijn aan etherische oliën en cumarinen. Het cumarinegehalte, dat na het drogen zorgt voor de typische hooigeur, hangt af van het gehalte aan honingklaver.
In een Kneippkuur wordt de hooizak als bijzonder eenvoudig en effectief middel gebruikt.

(Heublumen van Heidak, Zwitserland, zijn kant en klare kruidenkompressen vol Flores Graminis. In een pakketje zitten 5 zakjes die per stuk meermaals gebruikt kunnen worden.)

Toepassingen hooibloemen:
* zie gebruiksaanwijzing.
* of heel eenvoudig: als stoompakketje wordt de Heublumenzak op een zeef boven kokend water, toegedekt met een deksel, 15-20 min verwarmd. De inhoud daarbij niet nat maken, enkel stomen. Leg het hete ( voorzichtig) kruidenkompres op de plek en omwikkel stevig met een wikkel.
- bij spierpijn op de betroffen plekken
- op de lever ter ondersteuning< br> - bij buikpijn op buik
- bij reumatische pijnen
- klachten aan de bovenste luchtwegen
- bij hoofdpijn in de nek bij gespannen spieren
terug naar middelen terug naar start