Levensgebeurtenissen in het leven van Albert H Luttikhuis

jaartal

gebeurtenis

1941

29 januari  . Geboren te Zuid-Berghuizen, deel uitmakend van de gemeente Losser. (Zuid-Berghuizen werd in 1955 geannexeerd door Oldenzaal) Als nummer 3 in een gezin met 8 kinderen. Oudste kind een meisje, daarna 7 jongens.  Ans, Jan (i,m) , Albert ,Henk, Gerard, Tonnie, Alfons(i.m), Willy,

1944 Mijn vader werd opgehaald tijdens een duitse razzia (militaire strooptocht) in Oldenzaal. Ik stond erbij toen hij net een hol onder de schuur aan het graven was, om zich te verstoppen. . Een duitse soldaat stond ineens bij ons. Ook zag ik mijn moeder zeer emotioneel reageren. Mijn vader  mocht alleen een tasje pakken met enkele spullen.. We hebben de bewaakte kolonne , waar hij er een van was, enige uren later uitgezwaaid aan de kant van de Enschedese straatweg. Ongeveer  4 maand later, in de herfst van 1944, kwam mijn vader terug.. Heb ook geregeld Duitse soldaten zien oefenen in de weide tegenover ons en ook vaak langs ons huis zien marcheren terwijl ze duitse soldatenliedjes zongen.
1945 Mijn vader tilde mij op een hek om te kunnen kijken naar de tanks van het bevrijdingsleger over de straat van Enschede naar Oldenzaal. Het enorme grommende geluid van tanks maakte bij mij een diepe indruk, evenals de intense  blijdschap van mijn ouders.
Verder herinner ik me dat ik aan de hand van mijn vader  naar de stopplaats  van de Engelse soldaten ging om eieren te ruilen voor cigaretten,
Ook ging ik met mijn oudere broer later naar een stopplaats en vroegen om tjoklat(chocolade). We kregen diverse repen en ook nog een groot blik met koekjes

1946

1/2 jaar naar de bewaarschool (heet thans kleuterschool) geweest  aan de Carmelstraat In Oldenzaal.

1947

Naar de lagere school (Heilig Hartschool) te Zuid-berghiuizen.

1949

Lid geworden van de voetbalvereniging Zuid-Berghuizen ( tot 1952).

1950

Lid geworden van de klootschietersvereniging   "De Toekomst"  (tot 1953).

1951

Zwemdiploma A en B gehaald.

1952

Lid geworden van het jeugdkoor van de Antoniuskerk te Oldenzaal (tot 1955.

1953

Naar H.B.S op het Carmellyceum te Oldenzaal  (3 jaar H.B.S).

1956/58

Naar de Wilhelminaschool (de bedrijfsschool van Stork en Dikkers in Hengelo gegaan). Technische opleiding leer/arbeidsovereenkomst machinebankwerker. Diploma gehaald van de stichting BEMETEL (bedrijfsopleidingen metaal en electro). Ook atletiekdiploma gehaald en een jeugd-E.H.B.O diploma.

1958

In de gereedschappenafdeling van de machinefabriek Stork te Hengelo begonnen als gereedschapmaker.

 1959   April - Begin van mijn (18 jaar)  "verkering"  met Ans Agterbos, (16 jaar) alwaar ik  nu nog steeds mee verkeer.

1959

Begonnen aan de lerarenopleiding van het Nederlandsch Genootschap ter opleiding van leerkrachten voor het nijverheidsonderwijs te Enschede. Deze 5-jarige opleiding (naast het gewone dagwerken van 48 uur per week) op 3 avonden van  elk 4 lesuren afgesloten met de Nijverheidsonderwijsakte Nj ( praktijk metaalbewerken.).

1960/62

In militaire dienst geweest Bij de Koninklijke Marechausse . Functie verkeersdiens, en marconist. Blauwe M.L.V. speltje gehaald (sportvaardigheid).Als  marechaussee der tweeede klasse de dienst verlaten.

1966

1-jarige cursus Pedagogisch getuigschrift voor het nijverheidsonderwijs gehaald.

1966

Bij de machinefabriek Stork in Hengelo als baas aangesteld in het laboratorium voor materialen van de afdeling mechanische beproeving  en tevens van de erbij behorende mechanische werkplaats.

1967

Op 14 april kerkelijk gehuwd.met Ans Agterbos (op 22 deceber 1966 burgelijk huwelijk gesloten, echter dit  was toen vvor ons toenmalige R.K. geloof geen echt huwelijk. Op 14 april  zijn we samen gaan wonen (na 8 jaar "verkering")

1968

22 september zoon Coen geboren

1968

Bij de machinefabriek Stork op de serviceafdeling van de afdeling werktuigbouw aangesteld als werkvoorbereider t.b. service aan reeds afgeleverde spuitgietmachines.

1970

In augustus in dienst getreden als leraar metaaltechniek en werktuigbouw bij de streekschool voor beroepsbegeleidend onderwijs aan de Hengelose straat te Enschede ( een voorganger van de huidige ROC van Twente).

1971

Rijbewijs gehaald.

9172

10 februari dochter Emmy geboren.

1973

Begonnen aan de 2-jarige cursus akte werktuigbouw van het Ned. genootschap. Diploma gehaald (bevoegdheid voor de theoreische technische vakken).

1973

Begonnen aan de cursus Humanistisch vormingsleider van het Humanistisch verbond. Diploma gehaald in 1974

1977

Begonnen aan de 2-jarige tweedegraadscursus mechanische techniek van het Ned. Genootschap te Deventer. Deze afgesloten met het diploma in 1979. ( bevoegdheid voor de  technische vakken voor de toenmalige MTS.)

1978

Van Enschede overgeplaatst naar Hengelo, de Wilhelminaschool (school waar ik zelf vroeger de opleiding heb gevolgd) t.b.v lessen verzorgen in de nieuwe hier gestarte "Voortgezette  Beroepsopleidingen."

1978

Voortrekkersrol gespeeld bij de opstart K.M.B.O  (kort middelbaar beroepsonderwijs) in Hengelo In het toenmalig Educatief Centrum (ook voorganger ROC).

1979

Begonnen met enkele dagdelen les te geven aan de afdeling procestechniek aan de School voor Laboratoriumpersoneel, aan de mechanisch operators A en B.

1980

Helpen opstarten en zelf een voortrekkersrol gespeeld met de nieuwe voortgezette opleidng Computerised Numerical Control (CNC) verspanen.Ook in de landelijke werkgroepen van de stichting SOM (samenwerkende opleidingsorganen voor metaal en electro) hieraan vorm gegeven.

1981

Gestopt met roken. Begonnen aan mijn hobby       "Het verzamelen van kennis der geneeskruiden"

1982

Bij T.N.O Apeldoorn cursus gevogd CNC bewerkingsmachines.

1986

Bij Bridgeport   in 's Gravendeel cursus gevolgd CNC verspanen met een Heidenhain besturing.

1990

Aaan de school voor laboratoriumpersoneel in de afdeling procestechniek cursus meet- en regeltechniek gegeven aan mechanisch- en procesoperators C.

1990

Tot 1995  In deze periode diverse contractcursussen gegeven aan bedrijfsgroepen (C.N.C verspanen)

1995

Naast 4 dagen  werken als docent metaaltechniek/ werktuigbouw, ook een dag per week als begeleider gewerkt in het open studiecentrum van  het ROC  afd procestechniek.

1997

Naast 3 dagen werken als docent metaaltechniek/werktuigbouw ook enkele dagdelen maatschappijleer gegeven aan het  ROC  metaaltechniek.

1998

Een tentoonstelling over geneeskruiden gehouden in de bibliotheek van Oldenzaal.

1999

Gestart met een volledige weektaak als leraar maatschappijleer.

2000

19 april kleinzoon Julius geboren (zoon van Coen).

2002

M.i.v februari met V.U.T. gegaan. Ook begonnen met digitaal fotograveren en films maken.

2002

n maart voorzitter geworden van de volkstuinvereniging het Boeskoolhofke te Oldenzaal (tot maart 2005).

2002

20 april kleindochter Odylia geboren   (dochter van Coen).

2004

5 mei Kleinzoon Arthur geboren (zoon van Coen).
film gemaakt fietstocht Oldenzaal-De Lutte vice  versa (DVD film 30 minuten

2005

3 october kleinzoon Rutger geboren (zoon van Emmy)

2005

film over ANWB-route Gildehaus-Dinkel   fietsroute afgerond gemonteerd en op DVD gezet. Route 45 km filmduur 46 minuten.

2006

Film gemaakt "pelgrimstocht door Oud-Oldenzaal" Film van 1 uur over een 2 uur durende wandeltocht door de binnenstad vanOldenzaal.

2007

Veel bezig gehouden met voorbereiden van lezingen over geneeskruiden en vele lezingen gegeven voor diverse groepen.

2008

Dit jaar veel gewerkt aan het vollediger maken van mijn hobbysite .Daarvoor mijn hele verzameling aan boeken etc doorgelicht en opnieuw gerubriceerd.

2009

Hele jaar door opnamen gemaakt van kruiden in Twente ten behoeve van  film "Geneeskruiden in Twente"
Film in 2 delen op dvd's gezet. Toelichting in gesproken, muziek toegvoegd. Duur deel 1 45min    deel 2  41 minuten. Totaal worden zo.n 150 namen van kruiden genoemd. Steeds opgenomen zodanig dat  leken de planten duidelijk kunnen herkennen

2010

Ben dit jaar bezig met  opnamen maken in Twente voor de  te maken film ,  ''De geneeskracht van bomen".
Als hulpmiddel hierbij ,(alsook  bij mijn toename der jaren)   toch maar elektrische fietsen  aangeschaft.

2011 februari       film "geneeskrachtige bomen" afgerond, gemonteerd en op DVD gebrand
    juli          film" geneeskrachtige struiken" afgerond,gemonteerd en op DVD gebrand
september   film  "Harmonicadag"  afgerond, gemonteerd en op DVD gebrand (het gebeuren op een harmonicadag in Oost Twemte)
2011 October:  Tijdens het monteren van de film over harmonicadagen werd opnieuw in mij een muzikale snaar geraakt
Vroeger heb ik al een  blokfluit en een occarino gehad. Mondharmonica spelen lukt mij ook aardig.  . Nu dacht ik in eerste instantie een trekharmonica aan te schaffen, maar na enig nadenken is het een  Casio keyboard lk270 geworden.
Het board  kun je  met  met koptelefoon gebruiken , vele soorten muziek (orgel, gitaat, trompet, clarinet enz) komt er uit
en  de bediening en werking is als een computer. Ik noem deze dan ook mijn muziekcomputer.
en.......nu maar oefenen..
2012 -februari:  --Het jaar begint prachtig, 1 februari wordt kleindochter Famke geboren (dochter van Emmy)
 - :mei  -- Er is  bij mij  een chronische longaandoening  geconstateerd, dat is niet zo prachtig. Heb me dit jaar meer vermaakt met  mijn elektronisch keyboard. Heb daarom ook maar een  schriftelijke cursus keyboard spelen gekocht,alwaar flink mee geoefend.
2013 Vele scripties, eindwerken , eindverhandelingen, proefachriften etc die te maken hebben met geneeskruiden gedownload , geformeerd en uitgeprint tot een boekwerk Ook van onderwerpen uit de kruidengeneeskunde veel artikelen gedownload, geschikt en gebonden tot een katern. (ongeveer 100katernen  van 9 tot 60 bladzijden  dik  gemaakt)
2014 Heb me ook dit jaar hiermee zeer productief bezig gehouden, (totaal aantal katernen op 31 december.... 350....)
2015 Dit jaar van een 16-tal landen van  de hele wereld  teksten over het gebruik van geneeskruiden in dat land verzameld . Heb die teksten  geformeerd zodat ik nu van elk van die landen een katern heb .
Omdat die kennis niet in de Nederlandse taal op het net was te vinden zijn deze katernen allemaal indet Engelse taal
2016  Zal dit jaar hier mee verder gaan....(..Mijlpaal---Dit jaar opp 22 dec.  50 jaar  wettelijk  getrouwd.  ------
    (op 14 april 1967 voor de kerk getrouwd en samen gaan wonen),
 
2017 De eerste maand vamn het nieuwe jaar drukt me met de neus op de feiten, Ben deze maand 76 jaar geworden, De tijd schrijdt voort !!!!

 terug naar startpagina