geneeskruiden
Megenberg 1315
        
megenberg Konrad von Megenberg (1309-1374)
Hij was monnik in het klooster bij Scheinfurt. In zijn boek, de eerste Duitse
 'natuurlijke historie', beschreef hij de natuurwetenschappen in twaalf hoofdstukken. In het elfde hoofdstuk vertelt hij over planten, mineralen en andere geneesbronnen. Dit gedeelte telt 93 bladzijden en er worden 89 planten in vermeld. Megenberg baseert zich op onbekende bronnen als Ambrosius, Basilium en Ysidorum, maar ook op bekende voorgangers als Aristoteles, Plinius, Galenus en Avicenna. Vooral de afbeeldingen van mensen in dit werk zijn heel goed getroffen, terwijl die van planten achterblijven, soms onherkenbaar zijn. 
Hij was een geestelijke met een veelzijdige interesse. Hij studeerde aan de universiteit van van Parijs (1334-1342) el leidde daarna (1342-1348) de burgerschool St Stephan in Wenen .Hij was daarals rector verantwoordelijke voor het gehele schoolwezen in die stad.Hij vertaalde daar de Sphaera mundi van Johannes van Sacrobosco in de Duitse taal. en begon toen ook aan hete eerste systematische compendium van de wetenschap over de natuur  --Buch der Natur---- in de Duitse taal te schrijven Het boek gaat ook over mineralen en edelstenen
Energie
Edelsteentherapie is gebaseerd op het uitgangspunt dat edelstenen, net als alle levende wezens en organismen, een energie uitstralen. Bij sommige soorten stenen is deze energie subtiel, bij andere juist krachtig en duidelijk merkbaar. De energie van amethist is teder en werkt kalmerend.
Amethist spreekt ons hoofd aan: het denken, de geest en het bewustzijn. De kristallen helpen daarom tegen alle fysieke kwalen die met het hoofd te maken hebben zoals hoofdpijn, migraine en slapeloosheid. Maar ook tegen mentale ‘hoofdkwalen’ zoals stress, illusies en depressies. Een amethist onder je kussen of op je nachtkastje kan je helpen om lekker te slapen en gezond te dromen. Een amethist in je werkruimte zorgt dat je geest helder blijft, en openstaat voor nieuwe inzichten. 
Een klein voorbeeld
Rond 1350 schrijft de Duiste monnik Konrad von Megenberg een beroemd boek over natuurwetenschappen gebaseerd op kennis van oude Griekse wijsgeren, daarin stelt hij bijvoorbeeld dat t amethist ‘de mens dapper maakt, kwade gedachten verjaagt, tot rede brengt en mild en zacht maakt’. In de Middeleeuwen erkent men in heel Europa inmiddels de magische krachten van deze zogenaamde ‘bisschopsteen’.
Sinds 1348 waarde de pest door Europa. De ziekte die vooral in de steden vreselijk huis hield, bracht overal antijoodse gevoelens aan de oppervlakte. Wenen behoorde tot de weinige getroffen steden, waar de joden door hun heer (Conrad van Megenberg) in bescherming werden genomen en ze de stad niet hoefden te verlaten.

terug naar overzicht


Das Buch der Natur, auch Buch von den natürlichen Dingen, ist eine Enzyklopädie von Konrad von Megenberg (erste Hälfte des 14. Jahrhunderts). Es gilt als die erste bedeutende in deutscher Sprache erschienene wissenschaftliche Abhandlung.