Geneeskruiden
kefir
De drank uit de Kaukasus die volgens de mythe 100 jaar maakt. Melkkefir is een gekweekt, romige en gezonde licht alcoholische drank. De zure en frisse smaak lijkt sterk op die van yoghurt, maar het bevat heilzame gisten naast de probiotische bacteriën die men ook in yoghurt terug vind. Kefir is een voedingsmiddel dat de inwendige ecologie helpt herstellen.

Van oudsher wordt kefir gemaakt met behulp van kefirkorrels (kefirknollen), die bestaan uit eiwitten, vetten en polysachariden en die door verschillende bacteriën geproduceerd worden.

kefirwol
De gummiachtige korrels kunnen de grootte van een walnoot tot de grootte van een vuist hebben. Bij kamertemperatuur worden ze in ongeveer 14 dagen dubbel zo groot. Overgebleven kefirkorrels kunnen gedroogd of ingevroren bewaard worden
Daarnaast bestaat er nog waterkefir, een drank, op basis van vergisting van in water opgeloste suiker.

Voor het maken van kefir wordt aan koe-, geiten- of schapenmelk kefirkorrels toegevoegd, waardoor fermentatie van de melk optreedt. Ook kan de plantaardige sojamelk gebruikt worden.

 De optimale fermentatietemperatuur is 10°C tot 25°C. De fermentatie duurt 2-4 dagen, afhankelijk van de temperatuur en de sterkte van de bacteriecultures.

 Het alcoholgehalte kan afhankelijk van de fermentatieduur 0,2 tot 2 % bedragen.

 Het vet- en eiwitgehalte is afhankelijk van de gebruikte melk.

inhoudsstoffen van melkkefir:


 Micro-organismen


melkzuurbacteriën, gistenGistingsproducten (alcohol)koolzuur, ethanol Voedingsstoffen:eiwit uit melk, polysacharide


Vitaminen of pro-vitaminen

vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, vitamine D, foliumzuur, nicotinezuurMineralen:   ijzer, calcium, jodiumwater …………………..


Bereiding voor 1 liter: Doe in een glazen weckbokaal of in een ander goed af te sluiten pot van 1 liter:

3 eetlepels kefir, 100 tot 120 gr rietsuiker(= 5 goed afgestreken soeplepels), 3 gedroogde vijgen, een halve citroen met schil (biologisch of goed geschrobd

De bokaal verder opvullen met water en goed omroeren opdat de suiker niet op de bodem blijft liggen. Laten staan op een lichte plaats, b.v. aan het venster. Af en toe nogmaals omroeren. De kefir vermeerdert zich zeer snel en het koolzuurgehalte stijgt van dag tot dag.

kefirbol

Na minimaal 2 en maximaal 3 dagen is de kefirbereiding klaar. Alles door een zeef gieten, de bijgedane citroen uitpersen en bij het kefirsap voegen dat dan in flessen wordt gegoten. De kefirbloemetjes in de zeef even onder stromend water afspoelen. Ze kunnen in water met een beetje suiker een paar dagen bewaard worden

kefirvloeist

Door de lichtverteerbaarheid van het product worden de darmen schoongemaakt en het lichaam voorzien van heilzame bacteriën en gisten, vitaminen, mineralen en volwaardige eiwitten.

Kefir is te gebruiken bij:

Zenuwziekten, inwendige zweren, bronchitis, MS, hartinfarct, gal- en leveraandoeningen, geelzucht, maag-en darmziekten, diarree, moeilijke stoelgang, 

Bloedingen,  geelzucht ,ontstekingen van de luchtwegen, , lever en galaandoeningen, nier- en blaasontstekingen, buikklachten, bloedarmoede, 

Diverse vormen van huiduitslag en  zelfs bij zwangerschapseczeem.

Omdat kefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt het bij aan een gezond immuunsysteem.

Het kalmerende effect op het zenuwgestel heeft al velen die lijden aan slapeloosheid, depressies en AHDH verlichting gegeven

bij de verlichting van alle darmproblemen; het kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen, winderigheid verminderen en zorgen voor een gezonder spijsverteringssysteem.

De consumptie van gefermenteerde melkproducten beschermt tegen kanker.

Het belangrijkste:

Kefir verhindert het rotten van stoffen in de darmen. Daardoor geneest hij en werkt levensverlengend.
Kefir moet dagelijks gedronken worden.

dosering

Zenuwen en maagpijnen:                                                                  1 liter dagelijks (na 2 weken verdwenen)
Astma en bronchitis:    dem, bij zware gevallen twee liter.
Bloedarmoede en bloedingen:   dem; (na 3 maanden normaal bloed)
Uitslag en eczeem:     ½ liter dagelijks en met kefir spoelen of insmeren en laten drogen, bij handen, voeten en gezicht ’s morgens weer afwassen. (na 2-4 weken: hardnekkige uitslag genezen).
Blaas-en nierontsteking:     1 liter dagelijks (na 6 weken stenen weg)

 Kefir normaliseert bloeddruk en lichaamsgewicht.
Preventief gebruik voor een goed geestelijk en lichamelijk evenwicht:
     1 liter dagelijks.

De kracht van de werking zit in het consequent volhouden!
Kefir smaakt voortreffelijk. Hij wordt best koel gedronken. Men verheugt zich er dagelijks op.

Sclerose :     1 liter dagelijks                                                                           

Hoge bloeddruk:   dagelijks 1 liter, normaliseert de bloeddruk en het lichaamsgewicht.
Galaanvallen:        1 liter dagelijks na 2 tot 6 maanden is de gal weer genormaliseerd .

Omdat waterkefir suiker bevat is dit niet zondermeer geschikt voor mensen met suikerziekte.
    
terug naar overzicht  terug naar startpagina