Geneeskruiden
homeopathie

hahneman

Hahneman1755-1843

Samuel Hahneman zag dat de reguliere geneeskunde die o.a veel met kwik werkte eigenlijk meer slachtoffers maakte dan genezingen.Hij stopte dan ook met zijn dokterspraktijk en ging om de kost te verdienen geschriften en boeken vertalen.
Hahnemanhad een aantal talen gestudeerd en omdat hij een gezin moest onderhouden deed hij vertaalwerk. Toen hij op een keer bezig was met de vertaling van een werk van William Vullen , een indertijd bekende fysioloog, verbaasde hij zich over een opmerking over de bittere en samentrekkende kracht van de kinabast, waarin kinine zat, die daardoor als reden werd genoemd ,voor de doeltreffende behandeling ermee van malaria. Hahneman besloot de werking van de kinabast op zichzelf uit te proberen.Hiertoe naam hij zelf steeds 2 kleine doses. Zijn lichaam begon na een tijdje hierop te reageren. Tot zijn verbazing voelde hij symptomen die heel sterk aan malaria deden denken. Hij begon toen middelen te testen die in die tijd in gebruik waren zoals kwik, arsenicum, belladonna en zilvernitraat.Hij testte deze stoffen op zichzelf en op anderen uit en kwam tot de conclusie dat deze "medicijnen" bij een overdosis symptomen veroorzaakten die leken op die van de ziekte die men ermee bestreed. Kwik, waarmee syfilis werd behandeld konden zweren doen ontstaan die leken op syfilis zweren. Arsenicum en belladonna brachten hem tot inzicht dat ze bepaalde vormen van koorts konden veroorzaken terwijl ze gebruikt werden als koortswerende middelen. Hij kwam ton tot de volgende waarheid:Wat men ook moge mankeren, voor het gelijke bestaat altijd hulp met het gelijke. Hij nam hiervoor de Latijnse zin SIMILIA SIMILIBUS CURRENTUR als gezegde.( laat hetzelfde genezen worden door hetzelfde).               Stoffen kunnen in kleine doses het organisme stimuleren tot genezing van de kwaal die ze zelf in overdosis veroorzaken. Hahneman noemde dit medisch systeem "HOMEOPATHIE". Ook wel genoemd "wet van de gelijken". 

Door de natuur en het genezingsproces systematisch te observeren onderkende Hahneman dat het lichaam verrassende en verbazingwekkende inspanningen doet om zichzelf te genezen, maar dat het niet altijd sterk genoeg is om dat proces af te ronden. Vaak heeft het daarom een soort katalysator nodig om zijn mechanismen in geweer te brengen. Aanvankelijk gebruikte Hahneman voornamelijk KRUIDEN en zware metalen als kwik en arsenicum voor zijn proeven. Later testte hij allerlei KRUIDEN die in de Europese volksgeneeskunst gebruikt werden. Heeft U dus een loopneus dan legt u een halve, doorgesneden ui naast het bed. De andere morgen is hoogstwaarschijnlijk de loop over.Hiermee kunt u zelf zien en constateren dat het principe werkt!!!!!!!!!!!... 

terug naar overzicht
terug naar overzicht