Geneeskruiden
aromatherapie

           gattefosse

Aromatherapie is het gebruik van geneeskrachtig,aan natuurlijk plantenmateriaal onttrokken oliën om gezondheid, evenwicht en welzijn te bevorderen. De etherische oliën zijn holistisch in die zin dat ze een krachtige positieve werking op lichaam en geest- en gemoedsstemming kunnen hebben. Voor een goede toepassing is het belangrijk de tijd te nemen om het wezen van de persoon voorwie u ze kiest beter te leren kennen of het nu om uzelf gaat of iemand anders.

aromameisje

De fransman René Gattefossé 1881-1950 ( zie foto) was in 1928 de eerste die het woord AROMATHERAPIE gebruikte.Zijn onderzoekwerk was het gevolg van een ongelukje in het laboratorium van een parfumerie. Hij verbrande eens zijn hand en dompelde hem meteen in de dichtstbijzijnde kom met vloeistof. Er bleek zuivere lavendelolie in te zitten. De hand genas zeer snel en er ontstonden nauwelijks littekens. Gattefossé realiseerde zich dat de geneeskracht van de lavendelolie veel groter was dan die van de kunstmatige preparaten. Hij begon toen ook de geneeskrachtige werkzaamheid van andere etherische oliën te onderzoeken waarbij hij zowel hun chemische eigenschappen als hun geur bestudeerde.

De etherische oliën komen op verschillende manieren in het lichaam. Ze worden opgenomen door de huid en komen vervolgens in het vaatstelsel. Ze kunnen ook ingeademd worden en komen dan via de longen in het bloed. Daarnaast roepen ze prikkels op die door het zenuwstelsel naar het limbische systeem van de hersenen geleid worden.

De oliën worden op de volgende manieren gebruikt: in kompressen, zalven.baden, stomen, massage en directe applicatie. Ze worden gewonnen door : stoomdestillatie, kooldioxide  extractie, persing en door oplossing. Bekende gebruikte basis oliën zijn de oliën :tarwekiemolie, avocado-olie, jojoba-olie, sojaolie,perzik/abrikozen pitolie, druivenpit olie en zoete amandelolie.

terug naar overzicht  terug naar startpagina