Gerson-therapie.

 De Duitse arts Max Gerson (1881-1959) ontwikkelde zijn therapie naar aanleiding van de ernstige migraine waar hij zelf aan leed- Hij beperkte zijn voedsel tot vers fruit en rauw voedsel overeenkomstig het voedingspatroon van onze verre voorouders. Hij genas daarmee de migraine. Internationale bekendheid verkreeg Gerson in de twintiger jaren door de successen die hij had met zijn voedingstherapie bij tuberculose. Gerson was van mening, dat de voeding te veel zout en te weinig kalium bevat, 

Planten bevatten. wanneer zij op een natuurlijke wijze zijn verbouwd. voor ons lichaam precies De juiste verhouding van kalium en natrium. Door chemische bemesting. door de voedselverwerking (inblikken. bottelen. pekelen, roken, invriezen, conserveren en door koken) wordt dit evenwicht ernstig verstoord: 
Het behandelen van een chronische ziekte houdt volgens deze theorie in, dat de stofwisseling in zijn natuurlijke evenwicht moet worden hersteld. De Gerson  therapie bestaat uit drie fasen.:
De eerste slap is de ontgifting.  Deze wordt bewerkt  o.a. door de patiënt grote hoeveelheden vers vruchtensap en groentesap te laten drinken. 

De tweede stap bestaal uit het toedienen van essentiële voedingsmiddelen die de mineralenbalans weer moeten herstellen. 

Het derde deel van de therapie wordt gevormd door ondersteuning van de lever in het stofwisselingsproces.

Als indicaties bij deze therapie worden genoemd: kanker, reumatoïde ar- artritis. diabetes. astmatische bronchitis. allergieën. hartklachten, multiple sclerose. en hoge bloeddruk. Gerson heeft hier zelf een boek over geschreven.

terug naar overzicht