Siropen
          siroop1                 siroop2                    siroop33                    siroop4

Siropen zijn verzachtende, stroperige drankjes.
U kunt van een thee, een afkooksel of een tinctuur een siroop maken door hieraan suiker of honing toe te voegen. Hierdoor wordt ook de smaak van minder lekkere kruiden aangenamer.

 
Siroop op theebasis.
Benodigdheden
2 dl thee
200 g suiker of honing

Werkwijze
Voor dit type siroop hebt u gelijke hoeveelheden thee en suiker of honing nodig.
Maak de thee op de gebruikelijke wijze klaar, maar laat deze nu 15 minuten trekken in plaats van 10 minuten.
Zeef de thee en pers zoveel mogelijk vloeistof uit de kruiden.
Verwarm de vloeistof zachtjes in een pannetje en voeg de suiker of honing toe.
Ga door met roeren, totdat alles goed vermengd is. Laat het mengsel niet koken of aanbranden.
Laat de siroop afkoelen en giet deze in flessen.
Sluit de flessen af en noteer de naam en de datum van bereiding.
(Laat de dop bij het afsluiten een beetje los zitten; te strak afgestoten flessen kunnen exploderen).
Bewaar de flessen op een koele, donkere plaats.

 
Siroop op afkookselbasis.
Deze werkwijze is hetzelfde als die voor siroop op thee basis, zie hierboven.
Laat een afkooksel echter altijd 30 minuten doorkoken.

 
Siroop op tinctuurbasis.
Benodigdheden.
1 dl water
200 gram suiker of honing
1 dl tinctuur

Werkwijze.
Begin met het koken van water.
Giet het gekookte water in een pan met de suiker of honing.
Verwarm het mengsel op matig vuur.
Roer tot alle suiker of honing is opgelost en haal de pan van het vuur.
Laat de siroop afkoelen en voeg de tinctuur al roerend toe.
Giet de siroop in flessen. Sluit ze af en noteer de naam en datum van de bereiding.

Voorbeelden
 

Voorbeeld: Recept voor hoestsiroop (op theebasis).
2 dl tijminfusie
200 g ruwe suiker

Tijm werkt antiseptisch en slijmoplossend en helpt daarom heel goed bij hoest en keelpijn.
Dit middel is ook zeer geschikt voor kinderen.

tijmsiroop maken:

Tijm is een overheerlijk keukenkruid maar heeft ook helende kwaliteiten. Onze Griekse en  Romeinse voorvaderen maakten al gretig gebruik van dit kruid en de Egyptenaren gebruikten tijm  als hoofdingrediënt bij het balsemen. De ontsmettende en antibacteriële werking werd toen al gewaardeerd en is tot vandaag nog een niet te onderschatten hulpbron in de strijd tegen  meerdere kwalen .


Ingrediënten :

Bereidingswijze :
Spoel de vers geplukte tijm met veel water. Laat de tijm  vervolgens tien minuten koken in  het water (ongeveer 6 dl) . Zeef het ingekookte tijmsap en giet over in een andere kookpot, doe er de suiker bij,  laat opnieuw gedurende een kwartier  inkoken tot er een siroopachtige emulsie overblijft. Giet de siroop in steriele flessen  (voorverwarmd : om het barsten van de flessen te voorkomen).  Sluit  de flessen na het afkoelen  en bewaar ze op een koele, donkere plaats (kelder – koelkast).


Deze siroop kan het ganse jaar bereid worden maar  in september is tijm wel het meest aromatisch !

Hoe en waarvoor gebruiken ?

Gebruik :

4 maal daags na de maaltijd een eetlepel tijmsiroop -dit  bij de eerste symptomen van ziekte-  kan helen en verlichten, ook kinderen mogen  deze siroop gebruiken.

Hopelijk wordt de winter niet te streng  en worden we gespaard van een ellendige, lange griepepidemie, maar zeg nu zelf, af en toe een landerig en loom gevoel dat ons toelaat een   dagje te « luieren » is in de winter toch even op zijn plaats en met een lepel zelfgemaakte tijmsiroop in de buurt krijgen onze medebewoners misschien voldoende medelijden waarbij we ons even ongegeneerd kunnen laten verwennen !    

Rozenbottelsiroop tegen verkoudheid.
  
Maak je eigen rozenbottelsiroop.
Weerstandverhogende siroop, boordevol vitamine c. Ideaal voor kinderen. . .
 
 
Wat heb je nodig?!
 
Wat rozenbottels van wilde rozen, kokend water en 500 ml honing.
 
Pluk de rozenbottels van de struiken die je in je tuin of in de buurt hebt groeien. Rozenbottelsiroop smaakt heel erg lekker, is gemakkelijk te maken en zit zoals al eerder vermeld: boordevol met vitamine C. En vitamine C verhoogt de weerstand en maakt ons sterker tegen allerlei infecties.
 
Siroop maken.
 

1. Kook de rozenbottels 15 min. in water.

2. Zeef 500ml. van het aftreksel in een pan. Voeg 500 ml. honing toe.

3. Verwarm het totdat de honing is opgelost.

4. Laat het mengsel afkoelen, giet het in donkere glazen potten.

 

Neem hiervan twee tot drie keer per dag een soep/eetlepel. De maag wordt gekalmeerd door de looizuren in de rozenbottels, deze hebben een bochtafdrijvende werking.

 

De honing wordt bij dit recept bijgevoegd om de zure smaak van de rozenbottels te neutraliseren, maar ook voor de helende werking ervan.

Als je het vitamine C gehalte wilt verhogen, voeg dan bramensap toe...


Vlierbessensiroop
Ingrediënten
100 gram verse vlierbessen
200 gram kandijsuiker
4 kruidnagels


Spoel de bessen onder de kraan goed schoon en haal ze van de takjes.
Kook de bessen op laag vuur tot ze openbarsten.
Doe de bessen in een zeef en pers alle vocht eruit in een bak.
Kook het sap opnieuw in een andere pan met de suiker en kruidnagel tot de bessensap geleiachtig wordt.
Laat de siroop afkoelen en giet het in een steriele fles.
Sluit de fles goed af en bewaar de siroop op een donkere plek.


Ramenassiroop
Ingrediënten
1 verse ramenas
100 gram bruine suiker


Snijd de ramenas in plakken en schik ze op een bord.
Strooi de bruine suiker erover en leg er een bord overheen.
Laat de ramenas minimaal 24 uur trekken tot er een stroopachtige siroop is gevormd.
Giet de siroop over in een steriele fles
Sluit de fles goed af en bewaar de siroop op een donkere plek.


Uiensiroop
Ingrediënten
3 uien
1 dl zuivere honing


Snijd de ui in plakken en schik ze op een bord.
Smeer de honing erover en laat het een nachtje trekken.
Giet de siroop over in een steriele fles
Sluit de fles goed af en bewaar de siroop op een donkere plek.
terug naa rmiddelen terug naar start