Roken
rok5
Tabak roken is het door middel van inhaleren nuttigen van de rook van smeulende tabak. Er zijn andere genotmiddelen en drugs die ook gerookt kunnen worden, maar indien er geen verdere aanduiding gegeven is, wordt met "roken" het roken van tabak bedoeld. Roken is schadelijk voor d egezondheid; de rookverslaving die optreedt wordt veroorzaakt door de stof nicotine. Het 'trek' hebben in een sigaret is feitelijk een signaal van het lichaam richting de hersenen dat het lichaam nicotine wil.
Roken begint meestal met stoer doen, erbij willen horen of het gewoon een keertje proberen. Als je ermee begint, dan kan het gebeuren dat je voor je het in de gaten hebt, regelmatig een sigaret neemt. Belangrijk om te weten is dat bij de verbranding van tabak schadelijke stoffen vrijkomen, zoals nicotine. Roken kan ziekmakend zijn voor je longen en hart en het kan kanker veroorzaken.

Wat is het?
Tabak is afkomstig van de tabaksplant (Nicotiana tabacum). Tabak wordt verkregen door de bladeren van de tabaksplant te drogen. De manier van drogen geeft verschil in sterkte en smaak en bepaalt de kleur van de tabak. Na de droging wordt de tabak gefermenteerd (gisting door middel van enzymen). Het drogen en fermenteren duurt ongeveer 10 weken, waarna de tabak enige jaren moet 'rusten'. Tabak wordt verwerkt in sigaretten, sigaren, pijptabak en soms pruim- en snuiftabak.

Wat doet het met je?
In tabak zit nicotine. Nicotine is een stof waardoor je opgepept raakt en die ervoor zorgt dat je minder honger hebt. Mensen die roken zeggen wel eens dat ze er rustig, kalm en ontspannen van worden. Ook kun je van roken geïrriteerde luchtwegen en ogen krijgen, een snellere hartslag en koude handen en voeten en een verhoogde bloeddruk. Roken laat een aanslag op je tanden achter en je vingers kunnen er gelig van worden. Je adem ruikt minder fris en je kunt slechter gaan ruiken.

Risico's

Roken vergroot ook de kans op kanker. Teer is de verantwoordelijke component voor het ontstaan van kanker. Hoe hoger het teergehalte van het tabaksproduct, hoe hoger het risico. En niet alleen longkanker zoals veel mensen denken. Ook kanker in mondholte, keel, slokdarm, blaas en baarmoederhals horen daarbij. Verder kan roken ook aandoeningen veroorzaken van de luchtwegen, zoals bronchitis, astma en longemfyseem, ook wel rokerslong genoemd. De verzamelnaam van deze ziekten is COPD.

Geschiedenis.

Voor de oorspronkelijke bewoners van hetAmerikaanse continent is het roken van tabak al zeer lang een onderdeel van de cultuur. Van deMaya'ss is bekend dat ze rond het jaar 500 al rookten. Aan het einde van de 15 e eeuw kwam Cristoffel Columbus als eerste Westerling in contact met de tabaksplant. Op 6 november 1492 zette hij twee Spanjaarden,Rodrigo de Jerez  en Luis Torres, aan wal op het eiland Guanahana op de Bahama's. Tot hun verbazing zagen zij dat de bewoners van het eiland gedroogde opgerolde kruiden rookten. Vooral De Jerez vond dit een interessant gezicht, en terug in Spanje in zijn geboortestad Ayamonte liep hij ostentatief op straat te roken. Hij werd prompt opgepakt op verdenking van tovenarij . Het duurde zeven jaar voordat hij zijn onschuld kon bewijzen en werd vrijgelaten. Een en ander kon niet voorkomen dat de gewoonte zich sindsdien over Europa en verder over de wereld verspreidde.

Tot het begin van de 20 e eeuw waren vooral de sigaar en pijp in zwang. Later werd vooral de sigaret populair; voor de massaproductie ervan is de sinds de industriële revolutie gegroeide tabaksindustrie verantwoordelijk. Tot ca. 1975 beleefde het roken een opmars in allerlei facetten van het openbare leven. Rond 1945 was het een heel normaal en vriendschappelijk gebaar om een 14-jarige jongen een 'cigaret' te presenteren met de vraag "rook jij al?" Bioscopen, bussen, trams en treinen waren voorzien van asbakken. Programma's op televisie werden niet zelden gepresenteerd door een rokende verslaggever. Tot in de jaren 80 stond bij menige kapper en schoonheidssalon een glaasje sigaretten op tafel. Op lagere en middelbare scholen stonden leraren rokend voor de klas; op sommige scholen in het hoger onderwijs rookten ook de studenten tijdens de colleges. Hoogwaardigheidsbekleders lieten zich al rokend interviewen, door shagrokende journalisten. Ook Koningin Juliana kwam regelmatig rokend in beeld. Een rookvrije werkplek was, op kantoren, een grote uitzondering[

Roken zonder tabak

Sinds kort is er een nieuwe oplaadbare sigaret op de markt die niet de schadelijke stoffen van de normale sigaret bevat, maar wel een kleine dosis nicotine. Voor de zware roker die er maar niet af te krijgen is zou dit een mooi alternatief zijn, echter voor mensen die pas gestopt zijn kan deze sigaret een verleiding zijn weer te gaan roken. Aangezien vele rokers vaak een voorkeur voor hun eigen merk hebben is de kans groot dat zij weer overstappen op hun oude vertrouwde sigaret. Na een rechtszaak in februari 2008 is het verboden reclame te maken voor deze sigaret aangezien deze als "geneesmiddel" gezien wordt. De naam voor deze sigaret is de E-sigaret.

Een waterpijp is een apparaat voor het roken van speciale pijptabak met fruitsmaak. Het roken van pijptabak is in het Midden-Oosten al 900 jaar traditie en het wordt veel gedaan in restaurants en cafés. Voor het roken van marihuana of hasjiesj gebruikt men een bong, een speciaal soort waterpijp.erpijp

waterpijp

Een waterpijp bestaat in principe uit vier delen:

  • tabakskommetje: hier komt de rookwaar in;
  • metalen schacht: deze loopt van onder het tabakskommetje tot in het glazen reservoir, net onder het waterniveau;
  • glazen reservoir: gevuld met vloeistof (meestal water, maar er kan ook alcohol in gedaan worden voor een dubbel effect);
  • slang: flexibele slang met mondstuk waardoor de rook wordt opgezogen.

Het glazen reservoir dient te worden gevuld met water, en wel zover dat de metalen schacht circa 2 centimeter onder water komt. In het tabakskommetje stopt men rookwaar daarna wordt deze afgedekt met aluminiumfolie waar gaatjes in worden geprikt, vervolgens legt men daar een brandend kooltje op. Door nu op het mondstuk te zuigen ontstaat er onderdruk boven de vloeistof. Hierdoor wordt er door de vloeistof heen lucht aangezogen door de pijpekop. Voorwaarde is wel dat de bokaal perfect luchtdicht is om te voorkomen dat de rook verdunt, of er geen onderdruk komt.

Het brandende kooltje is of een stukje houtskool, of een tablet gemaakt van houtskoolgries dat zeer snel tot gloeien kan worden gebracht. Een tablet heeft veelal een doorsnee van 33 mm.

Een waterpijp bestaat in principe uit vier delen:

Het glazen reservoir dient te worden gevuld met water, en wel zover dat de metalen schacht circa 2 centimeter onder water komt. In het tabakskommetje stopt men rookwaar daarna wordt deze afgedekt met aluminiumfolie waar gaatjes in worden geprikt, vervolgens legt men daar een brandend kooltje op. Door nu op het mondstuk te zuigen ontstaat er onderdruk boven de vloeistof. Hierdoor wordt er door de vloeistof heen lucht aangezogen door de pijpekop. Voorwaarde is wel dat de bokaal perfect luchtdicht is om te voorkomen dat de rook verdunt, of er geen onderdruk komt.

Het brandende kooltje is of een stukje houtskool, of een tablet gemaakt van houtskoolgries dat zeer snel tot gloeien kan worden gebracht. Een tablet heeft veelal een doorsnee van 33 mm.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onderstaande informatie ook gevonden op internet !!!!

Deze informatie is door mij toegevoegd om te laten zien dat er ook over roken, en daar van af komen, ook diverse zienswijzen zijn.

Andere kruiden dan tabak, roken:
Keukenkruiden in een sigaret roken, valt ook onder de tabakswet, vindt het Europees Hof.
Pas op! Deze kruiden kunnen uw gezondheid ernstig bevorderen

Pas Op! Deze kruiden kunnen uw gezondheid ernstig bevorderen.

Tijm, salie, eucalyptus en pepermunt (blad) zijn keukenkruiden waarop tabaks-accijns geheven mag worden omdat ze gerold zijn in sigarettenpapier.

Wat zou je er van denken dat er accijns werd geheven op chocolade sigaretten?
Want alles wat in een vloeitje gerold is valt onder de tabakswet. Ook kruiden.

Stel dat iemand op de gedachte komt om van ginsengthee sigaretten te maken, dan zou dit volgens de redenering van de overheid en de Hoge Raad of het Europese Hof ook onder de tabakswet moeten vallen. Raar? Toch zijn er van deze kromme redeneringen. Het echtpaar Smits uit Balkbrug kan er over meepraten.

Je kunt van het roken van tabak af komen door middel van een kuur geleidelijk over te stappen op kruidensigaretten. Op kruiden kan geen accijns worden geheven. Willem Smits en zijn echtgenote Anneke Smits-Koolhoven, dachten als niet-rokers een goede daad te stellen om kruidensigaretten te verkopen. Zij namen het op in hun assortiment gezondheidsartikelen. Maar nu worden zij er voor gestraft. Zij krijgen over de periode van afgelopen 10 jaar een flinke naheffing wat accijns betreft.

Er worden intensieve campagnes gevoerd om mensen van het roken van tabak af te krijgen. Je krijgt de vreselijkste dingen over tabak te horen.
Terwijl nicotinepleisters en nicotine kauwgum wel mogen worden verkocht, terwijl dit ook niet goed voor je lijf is, mag het roken van een ongevaarlijke kruidensigaret niet.

Door het roken van kruidensigaretten ontwen je van de nicotine. Een roker wil toch iets in zijn handen hebben en dus is de kruidensigaret een uitkomst. Je raakt op deze manier van de behoefte aan echte tabak af. Daarna kunnen de kruidensigaretten zonder veel moeite afgebouwd worden. Dat is velen gelukt. Van tevreden kruidensigaretten rokers werden het tevreden niet-rokers.

rokbmp De kruidensigaret bevat en vervangt geen nicotine. Bovendien worden deze kruidensigaretten in o.a. België, Spanje, Engeland, Denemarken en Italië accijnsvrij verkocht. In Nederland werd een pakje kruidensigaretten afgezet voor ongeveer drie euro bij apothekers, drogisterijen en reformhuizen. In Belgi? worden de kruidensigaretten Monte-Verdo  sigaretten 'planterettes' genoemd.

Valt de kruidensigaret nu onder de tabakswet of niet? Eigenlijk niet. Want in een kruidensigaret zitten medicinale kruiden. De Nederlandse douane weet het ook niet, maar begon rond 1995 een proces tegen de verkopers van de kruidensigaret Monte-Verdo. En sindsdien zijn de thans ondernemers in ruste, Willem Smits en Anneke Smits-Koolhoven uit Balkbrug, in een strijd gewikkeld via de Hoge Raad tot aan het Europese Hof in Luxemburg.

Juridisch worden als sigaretten beschouwd en aan accijns onderworpen: 1. tabaksrolletjes die geschikt zijn om als zodanig te worden gerookt en die geen cigarillo's zijn; 2. tabaksrolletjes die door middel van een eenvoudige niet-industriële handeling in een huls van sigarettenpapier worden geschoven; 3. tabaksrolletjes die door middel van een eenvoudige niet industriële handeling met sigarettenpapier worden omhuld.

Maar het gaat hier niet om tabaksrolletjes maar om kruidenrolletjes.
Om een chocolade sigaret zit ook vloeipapier. En sigaren dan? Die zijn niet met sigarettenpapier omhuld. In de Oosterse geneeswijzen wordt ook moxa gebruikt, in de vorm van een sigaar waarin bijvoetskruid zit. Het wordt niet gerookt maar wel gebruikt en verhandeld.

Toch heeft het Europese Hof nu geconcludeerd dat de Monte-Verdo kruidensigaretten wel degelijk sigaretten met tabak zijn, terwijl er geen tabak in zit.
Juridisch wordt het zo omkleed: 'Met sigaretten en rooktabak worden gelijkgesteld, de producten die geheel of gedeeltelijk uit andere stoffen bestaan dan tabak bestaan, maar die aan de overige criteria van artikel 4, respectievelijk artikel 5 voldoen'. En 'Producten die geen tabak bevatten, worden niet als tabaksfabrikaten beschouwd wanneer zij uitsluitend voor medische doeleinden dienen'.

De bewuste kruidensigaretten waren van een bijsluiter voorzien. Deze bijsluiter was goedgekeurd door de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen/Keuringsraad (KOAG/KAG). Maar in de uitspraak wordt gesteld dat dit een niet tot de overheid behorende instantie betreft.

De sigaretten bevatten kruiden die tot de lipbloemigen behoren en goed zijn voor de luchtwegen. De kruidensigaretten bevatten pepermunt, eucalyptus, tijm en salie. Volgens wetenschappelijke informatie bevatten deze kruiden etherische oliën die wel degelijk een positieve werking op de luchtwegen hebben. Je kunt de sigaretten roken zonder je longen te beschadigen, je maakt ze juist schoon.
Medicinaal dus en zo oordeelde ook de KOAG/KAG met de mededeling dat het sigaretten betreft met therapeutische of profylactische eigenschappen en daarom als medicinaal product op de markt mag worden gebracht. Zelfs een leek weet dat tijm, salie, eucalyptus en pepermunt (blad) goed voor de longen en tegen hoesten zijn. Van die kruiden kan je een uitstekend hoestdrank maken en mensen die met kruiden werken weten dat.

De douane, de Hoge Raad, en het Europees Hof  hebben daar blijkbaar geen kaas van gegeten want dat is hun winkeltje niet. Minister Zalm zal wel blij zijn met de naheffing die in de schatkist terecht komt. De echte tabaksindustrie hoeft wat Nederland betreft niet bevreesd te zijn dat er door de kruidensigaret mensen van het roken worden afgeholpen.

Willem en Anneke Smits hebben in 2000 hun bedrijf  De Cruydhof van de hand gedaan om van hun oude dag te kunnen genieten. Hoewel instanties, Hoge Raden etc. tegen roken zijn laten zij nu de anti rokers een zware pijp tabak roken als de overheid achterstallige accijns gaat opeisen.
Dat kan een minister niet eisen van mensen die alleen maar kruiden die goed zijn voor de luchtwegen hebben verkocht.

Altijd met gezonde producten gewerkt      
en milieuvriendelijk geproduceerd

Willem en Anneke Smits hebben te goeder trouw gehandeld en daarom is clementie op zijn plaats. Het geeft geen pas om hen hun oude dag te ontnemen door ze door een naheffing kaal te plukken. Dat hebben zij als hardwerkende mensen niet verdiend. Willem Smits is ex-directeur van Zonnatura en De Cruydhof en heeft samen met Anneke zich altijd gericht op gezonde producten. Dat was voor beiden een missie. En ook de kruidensigaret hoorde en daarbij. Als directeur van zijn bedrijf is hij in het programma Vroege Vogels geweest omdat er milieuvriendelijk werd geproduceerd en alles werd gerycled

Tijm, salie, eucalyptus en pepermunt (blad) zijn keukenkruiden waarop tabaks-accijns geheven mag worden omdat ze gerold zijn in sigarettenpapier.

Als je chocoladesigaretten verkoopt om van het roken af te komen, omdat in chocolade geen teer en nicotine zit maar wel flavonoïden (anti-oxidanten), en de hormoonstoffen oxytocine en fenylethylamine (vertederings- ofwel knuffelhormonen) dan zal je ook accijns moeten betalen. In chocolade zitten ook nog de opwekkende stoffen theobrine en cafeïne zodat je er zowel verliefd, rustig maar toch vitaal van kan worden. Chocolade is in feite ook medicinaal.
 
Stel je voor dat iedereen meer chocolade gaat gebruiken, dan wordt iedereen liever, milder en gezonder. Want chocola (puur en bitter) is ook nog goed voor hart- en bloedvaten. Dan zou de maatschappij gezonder en vrediger worden. Als justitie en overheid moet je er toch niet aan denken dat dit zal gaan gebeuren.

Nu er acccijns op kruidensigaretten wordt geheven wordt het voor de verkopers en kopers minder aantrekkelijk. Jammer. Een vriend van mij had mij een mooie reclamespreuk aan de hand gedaan:

'Haal opgelucht adem met de kruidensigaret'.

Als ze uit de handel worden gehaald dan koop of kweek je deze kruiden zelf om je eigen kruidensigaret te draaien, als dit tenminste wordt toegestaan en het niet illegaal wordt verklaard.

Alles in sigarettenpapier valt dus onder de tabakswet.

Als je een rioolbuis gaat omhullen in sigarettenpapier om te verkopen dan valt het vast en zeker onder de tabakswet. Want het is niet medicinaal en je kunt dan geen ontheffing krijgen.

Als je een huis omhult met sigarettenpapier a la kunstenaar Christo en je laat het op een sigaret lijken dan valt de inhoud waarschijnlijk onder de tabakswet.

Als je wierook in sigarettenpapier rolt omdat te roken en als wierooksigaretten te verkopen dan valt dat waarschijnlijk onder de tabakswet, ookal zeg je dat de geur rode roos goed is voor je hart en lavendel rust geeft en negatieve dingen tegengaat. (wierook is er ook in korrels, dus....)

Ik zou dan lavendel en rode roos roken. Lavendel is verzachtend, werkt tegen depressiviteit, geeft emotionele evenwicht, is ontsmettend, heeft pijnstillende effecten en de etherische olie ervan werkt goed bij alle soorten verwondingen.
De rode roos is verbonden met liefde, verzacht verdriet en rozenolie  geeft een geluksgevoel, werkt tegen een droge huid, slapeloosheid, oorpijn, overgangsklachten en nervositeit en werkt uitstekend tegen astma en hoesten. De geur werkt ook gunstig op je gestel.

Onzinnige voorbeelden? Inderdaad. Ik kom er alleen maar op omdat er een onzinnige beslissing is genomen.

Het gekke is dat geen enkele krant de uitspraak van het Europees Hof in Luxemburg belangrijk heeft gevonden om er ( tot op heden 9-4-2006) een interview aan te wijden.
Alleen De Stentor bracht het verhaal, maar dan alleen in de plaatselijke editie en niet in alle edities.
Het gaat hier toch om een ingrijpende beslissing, omdat de landen die de kruidensigaret nu nog vrij van accijns houden de pakjes nu met accijns  kunnen belasten.
Dus het is zowel Nederlands als Europees nieuws.

ADRESSEN WAAR JE MONTE-VERDO
KUNT KOPEN 

In Belgie zijn  bij de meeste apotheken de kruidensigaretten gewoon te koop o.a. bij
Apotheek G. Denys, Kasteellaan 74, Gent. 
0032 92252069.
Deze stuurt ze per post op.
 
Op onderstaande website vind je informatie over onze rechtszaak.
 http://www.jankraak-taichitao.nl/content/website.php?hoofdpagina_id=1172 

Wanneer je bij Google "herbal cigarettes" invoert dan zie je een aantal
sites in Engeland en Frankrijk waar je ze ook kunt bestellen.

In Duitsland vind je ook nog informatie onder leven hohne nikotin.  
Het is jammer dat de Nederlandse overheid niet alle
mogelijkheden om van het roken af te komen serieus wil nemen.

terug naar middelen terug naar start