Inhaleren
inhaalcomb

De meeste medicijnen kunnen via een apparaatje geïnhaleerd (ingeademd)worden.
Het inhaleren van de medicijnen is voordeliger dan het innemen van pillen of drankjes omdat bij het inhaleren de medicijn meteen in de luchtwegen komt te zitten en dus sneller gaat inwerken. Bovendien is er ook minder medicijn nodig en er zijn minder bijwerkingen.
Inhaleren is dus een hele goede manier om de medicijnen meteen op de juiste plaats te krijgen.
Het is belangrijk dat het inhaleren op de juiste wijze gebeurt.
Het inhaleren van medicijnen

Mensen met astma gebruiken voornamelijk medicijnen die ze moeten inhaleren (inademen). Deze vorm van toediening van medicatie, biedt een aantal voordelen boven de toediening via tabletten:

-de medicijnen die geïnhaleerd worden komen direct op de plek terecht waar ze nodig zijn: in de luchtwegen en de longen

-luchtwegverwijders werken sneller dan tabletten: al binnen 5 tot 10 minuten is er effect

-inhaleren geeft minder bijwerkingen dan inslikken (tabletvorm)

Het inhaleren moet wel goed gebeuren. Daarom is het van belang om de arts, de apotheker of de longverpleegkundige te vragen uit te leggen hoe u precies moet inhaleren. Lees ook de bijsluiter goed, hierin wordt ook uitgelegd hoe de inhalator precies werkt.

Als iemand ernstig benauwd is, werkt inhalatiemedicatie vaak niet goed: de luchtwegen zijn zo vernauwd, dat het medicijn moeilijk diep ingeademd kan worden. In dat geval zijn er ook geneesmiddelen in tabletvorm mogelijk die ingeslikt worden. Maar dat is meestal niet nodig.

Soorten inhalatoren

Er zijn 3 soorten inhalators voor het inhaleren van medicijnen bij luchtwegklachten: verstuivers, vernevelapparaten en poederinhalatoren. De manier van inhaleren verschilt per type inhalator. Daarnaast bestaan er ook nog voorzetkamers. Dit zijn hulpstukken voor de verstuivers. Ook deze hebben ieder weer een iets andere werking.

Algemene instructies voor het inhaleren

Algemene instructies voor vernevelaars, verstuivers en poederinhalatoren zijn de volgende.

Poederinhalator

In een poederinhalator zit het medicijn in het apparaat in poedervorm. Vaak is er een inerte draagstof toegevoegd, omdat de hoeveelheid poeder anders erg klein wordt. De patiënt opent het inhalator en maakt een dosis poeder beschikbaar (door bijvoorbeeld een reservoir door te prikken of door een inwendig mechanisme te activeren dat voor een dosis poeder zorgt. Dan ademt de patiënt in en zuigt het poeder uit het apparaat (bij onvoldoende kracht in de longen, zoals bij longemfyseem kan dit problemen opleveren). Het beste is als de patiënt dan 5-10 seconden de adem inhoudt, waarna er uitgeademd kan worden. Bij de juiste techniek en voldoende zuigkracht komt het poeder in de longen terecht, waar het zijn werk kan doen.

 Dosisaerosol

Bij dit type apparaten zit het medicijn in oplossing in het apparaat, in een busje dat onder druk staat. De bus moet geschud worden, waarna de patiënt uitamdemt en het mondstuk in de mond wordt genomen. Nu moet de patiënt gelijktijdig inademen en de dosis aerosol vrijmaken (vaak door op het busje te drukken), de adem daarna inhouden gedurende 5-10 seconden en uitademen. Het grote probleem hierbij is dat het lastig is gelijktijdig in te ademen en de dosis vrij te maken, vooral bij kinderen en ouderen levert dit problemen op. Zodoende komt de dosis vaak in de mond in plaats van in de longen terecht. Er zijn hier twee oplossingen voor:

  1. Voorzetkamer: dit is een soort plastic fles met aan de ene zijde een mondstuk, vaak met ventiel, en aan de andere zijde een plaats om het busje in te klemmen. Het medicijn wordt in de voorzetkamer gespoten, waarna de patiënt rustig enkele keren door de voorzetkamer ademt. Het ventiel zorgt ervoor dat al het medicijn ingeademd kan worden. Het nadeel van deze kamers is dat het onhandig groot is (past niet in eennormale handtas) en dat het zeer opvallend in gebruik is (vaak niet prettig voor onzekere pubers).
  2. automatische dosisaerosol: hierbij meet het apparaat wanneer de patiënt inademt en dan maakt hij de dosis vrij, zodat dit gelijktijdig gebeurt. Probleem hierbij is dat sommige patiënten blijven schrikken van het pufje en daarom stoppen met de diepe inademing.

Vernevelaar

Een vernevelaar maakt (koude) nevel, wat door een vloeistofreservoir wordt geleid. In dat vloeisofreservoir wordt het medicijn in opgeloste vorm toegevoegd en dat wordt door de patiënt ingeademd. Voordeel is dat het ook voor zeer kleine kinderen en verstandelijk gehandicapten (die niet op verzoek diep kunnen inademen) geschikt is. Het grote nadeel is dat dit vaak grote apparaten betreft die niet zomaar mee op reis genomen kunnen worden.

Aromatherapie

Aromatherapie bestaat eigenlijk al duizenden jaren maar was tot voor kort helemaal in de vergeethoek geraakt. De therapie werkt met essences of extracten uit bloemen en kruiden. Die geurstoffen bevinden zich als minuscule oliedruppeltjes in of op plantenweefsels.   

Bijzondere kracht  “Aromatherapie is een echte holistische therapie, die lichaam, hoofd en geest behandelt”, stelt Valérie Truyts. Zij is al jaren alternatief therapeute en werkt en bestudeerd al tien jaar de invloed van aromatherapie. “Daarbij wordt gebruik gemaakt van etherische oliën die uit planten en kruiden worden gehaald. De kunst van aromatherapie wortelt in de oudste genezingsmethoden. Die methoden stammen van duizenden jaren geleden toen men de genezende eigenschappen van planten en kruiden ontdekte. Etherische oliën worden beschouwd als de ziel van de plant met een bijzondere kracht.”  Toepassingen  Bij ons wordt de aromatherapie voornamelijk uitwendig toegepast door massage en verstuiving of verdamping. “Als je de etherische oliën op het lichaam wil gebruiken moet je deze mengen met een basisolie, een vette olie. Als je op emoties wil werken dan moet je de etherische oliën verdampen in een aromalamp of geurbrander”, adviseert Valérie Truyts.  Daarnaast kun je de essence ook toevoegen aan het badwater of mengen met een neutrale crème. Door uitwendig gebruik dringen ze zo diep door in het lichaam dat ze een grote invloed hebben op de organen. Bij verdamping in een geurbrander of verdamper verspreidt zich een heerlijke geur in de kamer. “Dat bevordert het humeur en brengt veel positieve energie in de ruimte. De aromatische oliën reinigen als het ware de atmosfeer. Zo weren ze negatieve energieën en bacteriën die in de lucht hangen”, aldus nog Valérie Truyts.

Gedoseerd gebruik 

Aromatherapie is voor iedereen geschikt maar het gebruik moet wel goed gedoseerd worden toegepast. De oliën worden namelijk niet puur maar versneden op de huid aangebracht. Voor kinderen moet men een andere dosering toepassen en zwangere vrouwen moeten zeer goed opletten met het gebruik van etherische oliën tijdens de zwangerschap.’  “Een juist gebruik is inderdaad heel belangrijk”, stelt ook Annette Muylaert. Zij is docente aromatherapie in Syntra West in Brugge. “Aromatherapie is niet eenvoudig en kan niet zomaar door een leek worden toegepast. Het is een onderdeel van de fytotherapie of kruidengeneeskunde. In de fytotherapie wordt gebruik gemaakt van de gehele plant waar men dan tincturen, thees, siropen en kompressen van maakt. Aromatherapie gebruikt niet de gehele plant maar slechts een klein stukje namelijk de etherische olie. Het zijn vluchtige olieachtige stoffen met een geur. ze gaan dus heel gemakkelijk over van vloeistof naar gasvorm.”  Ze zijn vluchtig, etherisch vandaar ook de naam etherische oliën. De vloeistof is lichter dan water en lost wel op in alcohol en plantaardige oliën. De kwaliteit van de olie is zeer belangrijk. De oliën die het best werken zijn de natuurlijke biologische oliën. Voor eigen gebruik kun je advies vragen aan een deskundige. Zo kun je ook die heerlijke geur gebruiken om de kamers thuis te voorzien van een aromatische luchtje dat helend werkt. 

Eucalyptus en Lavendel

Van de vele soorten kruiden die gebruikt worden geven we er hier twee mee. Eucalyptus aanbrengen op het lichaam is effectief voor het verlagen van de lichaamstemperatuur bij koorts. Helpt heel goed bij keelinfecties, griep, verkoudheid, sinusitis en werkt goed tegen spierpijn en zenuwpijn. Verdampt heeft het een positief effect op concentratieproblemen, brengt evenwicht bij extreme geestelijke uitputting.  Lavendel op het lichaam aanbrengen is dan weer goed tegen slapeloosheid, stress en is zeer pijnstillend. Het helpt bij hartkloppingen en te hoge bloeddruk en bij migraine. Het is een ‘eerste hulp bij ongevallen’ onder meer bij abcessen, blauwe plekken, zonnebrand. Verdampt helpt lavendel bij astma als de klachten een mentale of emotionele oorzaak hebben. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen. 

Chi Chichi Verdamper White.
De Chichi is een schattig kleine verdamper, speciaal geschikt voor kleinere ruimtes als badkamer, toilet maar ook de werkkamer of study. Men druppelt de essentiële olie direct op één van de meegeleverde viltjes en plaatst dit in het houdertje in het apparaat.
terug naar middelen terug naar start