beroken
berokcomb

Men kan kruiden laten smeulen in een ruimte om een bepaald doel te bereiken. Het beroken van paling. Het beroken van vlees zijn voorbeelden daarvan

Nadat de mens vuur heeft leren maken, moet hij nu en dan aromatische planten hebben verbrand. Door het verbranden van deze aromatische planten zijn allerlei eigenschappen ontdekt. De rook kan b.v de ademhaling bevorderen, je kunt er slaperiger of juist actiever van worden. Het aromatische plantenmateriaal die onze voorouders waarschijnlijk gebruikten waren: Rozemarijn, tijm, wierook.

Wierook,
Wie kent niet de geur van wierook uit de kerk. Wierook staat voor bescherming, uitdrijving van kwaad en spiritualiteit. Het verdrijft kwaadheid en negativiteit. Bovendien is wierook antiseptisch het verdrijft ziektekiemen. Een beter begin van de mis kun je toch niet voorstellen een hoop mensen bij elkaar en de rook zorgt voor een betere sfeer, een spirituele sfeer en het doodt de ziektekiemen die natuurlijk flink aanwezig zijn als er veel mensen bij elkaar zijn.

Deze planten die voor onze voorouders magische krachten bezaten werden vooral gebruikt om de zieken te beroken, de goede gezondheid van de mens werd gezien als een gezonde relatie tussen lichaam, geest en de goden, ziekte werd gezien als een verstoring in deze relatie. De geneeskundige handelingen waren erop gericht de goden en geesten gunstig te stemmen en de kwade geesten uit te drijven.

Men dacht dat de goden werden behaagd door lekker ruikende planten en daarom werden planten ook verbrand om b.v een offer te brengen aan de zon, aan moeder aarde, bij de geboorte van een kind of de dood van een vijand.

Wierook

Wierook is een product dat de atmosfeer van een ruimte kan beïnvloeden door het laten vrijkomen van de essenties van plantendelen door verbranding. Het woord is verwant met 'gewijde rook'.

In het levensproces van een plant materialiseert de essentie zich in de stof. Door verbranding komt de essentie vervolgens weer vrij. Veel planten komen in aanmerking voor het gebruik als wierook, maar een aantal planten wordt uitsluitend als wierook gebruikt. Elke plant, waarvan meestal de gedroogde delen of de hars gebruikt wordt, heeft een eigen specifieke werking op de atmosfeer. De atmosfeer bepaalt vervolgens mede de effectiviteit van een gewenst proces. Enkele harsen of plantedelen worden meestal alleen gebruikt voor reiniging, terwijl andere soorten specifiek worden gebruikt om te sfeer te voeden en te verfijnen. Omdat het gebruik van wierook zorgt voor het vrijkomen van natuurlijke essenties, is dit altijd reinigend op een ruimte. Vandaar dat het volksgeloof zegt dat wierook kwade geesten verdrijft. Ten dele is dit dan ook wel het geval.

De vrijgekomen essenties van de planten kunnen weer tot voedsel dienen van hoger in de hiërarchie staande natuurgeesten. Wierook werd in oude tijden gebruikt om lokale geesten gunstig te stemmen dan wel te lokken. Dit gebruik heeft zich vervolgens verplaatst naar het algemene gebruik van wierook als offer voor goden. Feitelijk zal een 'god' weinig aangetrokken worden door slechts plantenessenties, maar de handeling van devotie, waarmee wierook nu een middel is geworden om dat te laten blijken, kan wel betekenis krijgen.

Wierookfabricage

Harsen in korrels of gedroogde plantendelen als blaadjes en stengels of gemalen wortels of bast worden in rook omgezet met behulp van een voor dit doel gemaakt kooltje. In India en het verre Oosten wordt wierook fijn gemalen en met natuurlijke lijm gekneed tot deze rond een bamboesplinter aangebracht kan worden. Samen met toegevoegd houtskoolpoeder dient wordt zo de wierook brandend gehouden.

Wierook in de kerk

In de christelijke kerk wordt traditioneel de hars gebruikt van bepaalde bomen uit het Midden Oosten en Noord Afrika. Frankincence (Olibanum) en Mirre zijn in dit verband bekende harsen, die door de 'wijzen uit het Oosten' aan Jesus werden aangeboden. De Benedictijner monniken van de Abdij van Prinknash (Glouchester, UK) produceren sinds 1906 vijf soorten kerkelijke wierook genaamd Priory, Basilica, Sanctuary, Abbey en Cathedral, allen op basis van Frankincence (Olibanum, botanische naam Boswellia), die overeenkomen met de kleuren van het het  pentagram 

Priory is de zuivere Frankincence, zonder toevoegingen. De corresponderende kleur is 'wit'. Deze wierook is vooral geschikt om een neutrale atmosfeer te scheppen, waarin het denken gestimuleerd wordt. Dit zal zich ondermeer gaan uiten in langzame maar overwogen reacties.

Basilica is een zeer kruidige en prikkelende wierook, die voor veel werk te heftig of grof is. Voor het reinigen van ruimtes die zeer vervuild zijn is deze zeer geschikt. Deze wierook correspondeert met 'rood' uit het pentagram.

Sanctuary is een zeer fijne en zachte wierook, uitermate geschikt ter voorbereiding van meditaties en allerlei soorten lichaamswerk (yoga, dans). Voor mentale processen ook geschikt. In het pentagram correspondeert deze wierook met de kleur 'blauw'.

Abbey; het effect van Abbey is enigszins zwaar en dan met name op de borst. De corresponderende kleur is 'geel'. Abbey is geschikt voor processen waar saamhorigheid en verbinding gezocht wordt, vaak vermengd met Priory of Cathedral om de zwaarte te verzachten.

Cathedral heeft een opwekkend en verlichtend effect en is voor vele toepassingen geschikt. De corresponderende kleur is 'groen'.

Enkele van deze wieroken kunnen besteld worden via Midgaard e-shop

Plantenessenties en hun invloed

Andere vaak gebruikte planten die gebruikt kunnen worden als wierook en hun werking zijn:

Acacia, Aloë, Appel(bloesem), Ceder(hout),

Damar, brengt licht in de ruimte, sterk zuiverend.

Dille, Eucalyptus, Gardenia, Jasmijn, Jeneverbes, Kamille, Kamperfoelie, Kaneel, Kruidnagel, Laurier, Lavendel, Magnolia, Mirre, Nootmuskaat, Patchoeli, Peper,

Pepermunt wordt gebruikt bij zuivering en mentaal werk. De werking kan heftig zijn en aanleiding geven tot een te scherpe tong.

Roos,

Rozemarijn heeft een sterke reinigende werking.

Saffraan,

Salie heeft een goede reinigende werking; de Noord Amerikaanse Indianen gebruiken veel salie bij hun ceremonieën.

Sandelhout heeft een kalmerende verzachtende invloed, helpt bij de meditatie.

Sinaasappel, Tijm, Verbena

Het woord wierook is gemaakt van 2 woorden: ‘Wie’, wat van wîen komt en ‘heiligen’ betekent en ‘rook’. Heilige rook dus.
Heilig omdat mensen bijna altijd wierook branden als stukje van hun godsdienst of magische rituelen. Dat gebeurt al heel erg lang, duizenden jaren geleden brandden mensen al lekker ruikende kruiden op vuren of in as. Dat deden ze omdat ze dachten dat de goden het fijn vonden als die lekker ruikende rook de hemel in kwam. Ook dachten mensen dat de goden dan beter naar hun gebeden zouden luisteren als die samen met de lekkere rook verstuurd werden.
En als de goden er een goed humeur van kregen, nou dan de mensen zelf ook natuurlijk! Want net als kleuren hebben ook geuren hun eigen trillingen (zie de pagina ‘kleuren’) die kunnen veranderen hoe je je voelt.

Maar wierook wordt tegenwoordig niet alleen meer gebrand voor de goden of in de kerk. Ook thuis branden steeds meer mensen wierook. Want behalve dat het je kan helpen om rustig te worden of blij of om helder te kunnen denken, zuivert het ook de lucht.  Een fijne manier om van sigarettenlucht of vieze wc luchtjes af te komen dus.

Wierook wordt meestal verkocht in stokjes en in kegeltjes. De stokjes kun je in een potje met aarde steken, maar een speciaal ‘wierookbootje’ is handiger. Voor de kegeltjes zijn er speciale brandertjes, maar op een schoteltje zetten, kan natuurlijk ook.

De planten werden gezien als magisch vanwege de effecten die kruidenaftreksels op de lichamelijke gesteldheid en de effecten van de rook op de geest.

Dus planten gebruiken als offers was in de oudheid van grote betekenis het gebruik was verwant aan de vroegste vormen van riten en magie. Zelfs nu nog worden door bepaalde mensen kruiden alleen geplukt als de maan en de sterren in bepaalde posities staan en wordt er bij het plukken van de kruiden een bepaald lied gezongen.

terug naar middelen terug naar start