Aftreksel  ( infuus, tisane , kruidenthee)

aftrekcomb
Wat is een aftreksel?

Een aftreksel is een mengsel van kruiden en water dat langdurig heeft getrokken zodat alle heilzame bestanddelen zijn vrijgekomen en vervolgens is gefilterd. De overblijvende vloeistof noemen we het aftreksel.

Een theelepel van het gedroogde of twee theelepels van het verse kruid worden overgoten met een kop kokend water. Laat dit 10 minuten afgedekt trekken, om te vermijden dat eventueel aanwezige etherische oliën te snel verdampen. Zeef vervolgens en laat de infusie bij voorkeur afkoelen tot lichaamstemperatuur (nog steeds afgedekt). Drink in kleine slokjes op.

Verhouding benodigdheden aftreksel

De gebruikte hoeveelheid voor een aftreksel is ongeveer 30 gram gedroogd kruid of 70 gram vers kruid op 500 ml water. Anders geformuleerd: gebruik 1 theelepel gedroogde kruiden of een takje verse kruiden met ca. 9 blaadjes per kop.

Een infusie bevat de wateroplosbare bestanddelen van het kruid. De etherische olie zal hooguit bovenop drijven of zich tussen aftreksel en deksel in de lucht bevinden. Snel even ruiken aan het drankje dus, om daarvan ook een beetje binnen te krijgen…
Een infusie is het meest geschikt voor kruiden die hun werkzaamheid danken aan glycosiden, looistoffen, slijmstoffen of saponines


Zelf maken!

Opmerkingen:
Opmerking:

De natuur is een ware apotheek als je weet waar je moet zoeken. Veel medicijnen worden van delen van planten of bomen gemaakt.  Deze planten worden al duizenden jaren gebruikt om hun geneeskrachtige werking. Gebruik alleen vers geplukte planten of bomen, en bewaar het aftreksel of extract nooit langer dan 12 uur. Verwacht niet meteen wonderen maar geef de behandeling een eerlijke kans om te werken.

terug naar middelen terug naar start