Afkooksel ;  ( Decoct)

afkookcombi
Bereiding van kruiden: afkooksel 
Bij afkooksels worden de stevige delen van de plant (bast, wortel, wortelstokken en bessen) gebruikt vanwege hun medicinale werking.

Verhouding van de benodigdheden voor een afkooksel.

De verhouding van een afkooksel verschilt in principe per gebruikt deel van het kruid. Van bladeren gebruik je verhoudingsgewijs minder gram dan van de bloemen of vruchten. Het recept geeft het vaak aan. Een algemene vuistregel is 30 gram gedroogd kruid of 70 gram vers kruid op 750 ml water.

Werkwijze.
Snijd 20 gr. gedroogde of 40 gr. verse kruiden zo fijn mogelijk, zodat het kokende water zo veel mogelijk stoffen uit de plant kan opnemen.
Doe de fijngesneden deeltjes in een pan met koud water en breng dit aan de kook.
Sluit de pan goed af en laat het afkooksel een aantal minuten (minstens 10 minuten) op laag vuur sudderen. (
Hoe ‘houtiger’ de plant is, des te langer de kooktijd)

Laat het afkooksel eerst a.fkoelen en zeef daarna zo veel mogelijk vloeistof uit de deeltjes om niets
van de geneeskrachtige werking te verliezen.
Wanneer je verschillende delen van twee kruiden wilt combineren, bijvoorbeeld een wortel en een blad, voeg het blad dan pas aan het einde van de sudderperiode toe. Laat het mengsel vervolgens 10 minuten afgedekt staan.
Een afkooksel kan langer worden bewaard dan een infusie, omdat de vloeistof door het koken gesteriliseerd is.

Verhouding benodigdheden afkooksel:De verhouding van een afkooksel verschilt in principe per gebruikt deel van het kruid. Van bladeren gebruik je verhoudingsgewijs minder gram dan van de bloemen of vruchten. Het recept geeft het vaak aan. Een algemene vuistregel is 30 gram gedroogd kruid of 70 gram vers kruid op 750 ml water.

Standaard dosering :Voor kinderen vanaf 15 jaar en volwassenen: 2-3 keer per dag een halve kop van het afkooksel, eventueel op smaak gebracht met wat honing. Kinderen van 7-8 jaar: de helft van de volwassen dosering. Kleinere kinderen 2-3 keer per dag een theelepel.
terug naar middelen terug naar start