geneeskruiden

Krataus 100 vC
    Of Crateuas

crateuas1
Crateuas
Krataus was hofarts van Mithridates VI, Eupator (Koning] van Pontius (1~-63 v,C.] en een  kruidkundige

.De ontwikkeling van de botanische illustratie is heel merkwaardig verlopen. Eerst loopt deze parallel aan de ontwikkeling in de beeldende kunsten. Als eerste tekenaar van een reeks afbeeldingen van geneeskruiden wordt genoemd Crateuas, een arts uit Klein-Azië, die leefde tussen 120 en 60 v.Chr. Het is heel goed mogelijk dat de boven vermelde illustraties van de Codex Vindobonensis, hoewel zes eeuwen later ontstaan, op hem teruggaan, in ieder geval vertegenwoordigen ze nog de natuurgetrouwheid van de hellenistische kunst.
crateuas2
Crateuas
Toen Plinius over het werk van Krataus schreef doelde hij op manuscripten die hij vermoedelijk zelf goed kende, maar geen daarvan is bewaard gebleven. Men mag : echter aannemen dat de tekeningen van Krataus, de vader van de  botanische illustratie, zij het langzaam maar zeker door hetvoortdurende de kopiëren kwaliteit verminderend, gedeeltelijk bewaard gebleven, met name in de talloze manuscripten en gedrukte kruidhoeken uit de zesde  eeuw en later, terwijl fragmenten van zijn teksten in de boeken van latere schrijvers, en speciaal die van Dioscorides, verwerkt zijn.
Om een verstoorde balans te herstellen hadden de genezers een scala aan behandelingen die de vloeistofbalans veranderden. Ook planten en wortels werden gesneden om de vloeistof in balans te krijgen; het leidde tot diarree, diurese (plassen), diaforese (zweten) of emese (spugen). De wortelsnijders (rhizotomikoi) zochten dus bewust geen lekkere aardbeiplantjes op. Een beroemde wortelsnijder en geneesheer was Crateuas die voor koning Mithridates van Pontus een theriakum wist te maken met 45 ingrediënten. Een theriakum was net als de huidige multivitamine-preparaten geen geneesmiddel, maar dagelijkse inname voorkwam wel ziekte en vooral vergiftiging. Keizer Nero van Rome had veel vijanden en liet zijn arts Andromachus 65 ingredienten bij elkaar zoeken, waaronder slangenhuid. Het recept voor Theriaca Andromachi stond tot in de 17-de eeuw in de Amsterdamse Farmacopee.                                                           naar recept  Theriaca Andromachi
 erug naar overzicht