geneeskruiden  

Hieronymus Bock 1525 

hieronymusbock

Hieronymus Bock geb. in 1498 te Heiderhach, studeerde theologie en geneeskunde, Hij stierf in 1554, Zijn  kruidenboek verscheen in 1559 onder de titel New Kreutterbuch von underscheidt, würckung und namen der Kreütter, so in Teutschen landen wachsen

Ook wel bekend onder zijn latijnse naam Hieronymus Tragus
Hieronymus Bock (1498-1554) Was een Duitse Botaniker en arts en probeerde als eerste wetenschapper van zijn tijd een omvangrijk opname en beschrijving te maken van de Middeleuropese geneeskruiden Het grote succes van zijn kruidenboek berust op zijn zorgzame bestudering en beschrijvingen. Hij noemt geen plant die hijzelf niet heeft gezien en geeft naast een nauwkeurige beschrijving van het kruid zijn, en zijn  medische werking ook het  voorkomen en de exacte vindplaats aan.
Ook  ondernam hij uitgebreide botanische excursies door de  Hunsrück, de Eifel, die Ardennen, Vogesen, den Jura van de Zwitserse  Alpen en de  Rheinländer. Hij verzamelde planten en cultiveerde ze in zijn prive-tuin om hun familieovereenkomsten te bestuderen. Bij de naamgeving ervan richtte hij zich naar de antieke voorbeelden en kwam daardoor tot vele foute besluiten. Met Brunfels stand hij in regelmatig schriftelijke contact.. In de e erste uitgave van zijn boek ontbraken de afbeeldinegen. In de tweede uitgave komen 465 houtsnedes van de planten voor die hij van Brunfels en Fuchs gecopieerd had.
terug naar overzicht