Een geneeskruid
mais (baard)

      mais (zea mays)

maiskolfje
                     maiskolf                 maisbaard             gedroogde maisbaard   

Mais

Het was Columbus die deze graansoort voor het eerst naar Europa overbracht Mais is een plant die oorspronkelijk uit het tropisch deel van Zuid-Amerika stamt. Die oorspronkelijke, wilde soort schijnt niet of nauwelijks meer voor te komen. Planten-veredelaars hebben er een gewas van gemaakt met hoge voedingswaarde voor de bio-industrie.

We kennen mais als kippevoer, de maiskorrels, te midden van gerst en haverkorrels. Ook kennen we de pofmais, dat is de zoete mais die na verhitting uit elkaar barst en een lekkernij is op kermissen, braderiën en andersoortig vermaak.
Wat velen niet weten is, dat mais ook een geneeskrachtige plant is. Daar gaat dit verhaal over.

Mais behoort tot de plantenfamilie der grassen.Mais heeft twee soorten bloemen, namelijk mannelijke en vrouwelijke, die zich op verschillende plaatsen aan de plant openbaren. De mannelijke bloemen zijn de bloeipluimen boven aan de stengel. Die bloemen bevatten de meeldraden. Lager aan de plant, in de bladoksels, bevinden zich de vrouwelijke bloemen, die de stijlen en stempels bevatten.
Die vrouwelijke bloemen ontwikkelen, na bevruchting de maiskolven met daaraan die karakteristieke geel/oranje maiskorrels.

De geneeskrachtige eigenschappen van de maisplant blijken geconcentreerd te zijn in de stempels en stijlen van die vrouwelijke bloemen. In Peru, waar de mais oorspronkelijk inheems was, werden die stijlen van de maisbloem zeer gewaardeerd, want in die stijlen bevond zich een stof, een alcaloïd, dat als je het rookte en dus inademde een soortgelijke werking bezat als hasj en cocaïne, opwindend en verdovend. In de maissoorten die hier in ons land groeien is dat alcaloïd niet aanwezig.
n de natuurgeneeskunde wordt gebruik gemaakt van een tinctuur die vervaardigd is uit de stijlen en stempels van de vrouwelijke bloemen van de mais. Het werd vroeger al gebruikt als urineafdrijvend middel en bij blaasontstekingen. Wat echter veel interessanter is, is het volgende: als de stijlen en stempels van de mais getrokken worden in glycerine, ontstaat een soort tinctuur die een bijzondere uitwerking op de lever blijkt te hebben. Met name bij mensen die iedere dag een beetje teveel alcohol gebruiken of medicijnen die de lever zwaar op de proef stellen, zie je afwijkingen ontstaan in het leverweefsel. Als de lever bij voorbeeld ten gevolge van overmatig alcoholgebruik uit z'n doen is, heeft dat meestal ook hormonale consequenties. Dat komt omdat de lever direct betrokken is bij o.a. het wel en wee van de geslachtshormonen. 
Het is bekend dat mannen ten gevolge van overmatig alcoholgebruik impotent kunnen worden. Dat komt omdat de lever in zo'n geval een keuze maakt t.g.v. de vrouwelijke hormonen. Heel simpel gezegd: als de lever niet goed functioneert, wordt het geslachtshormonale aspect niet goed uit elkaar gehouden. In zulke gevallen is langdurig gebruik van maistinctuur, de glycerine aftreksel ervan, zeer aan te bevelen, want gebleken is dat juist die maistinctuur de lever herstelt.

Wonderlijk, nietwaar, dat een plant die zelf zo'n duidelijk verschil tussen mannelijke en vrouwelijke in haar verschijningsvorm vertoont, helpt om dat orgaan in het menselijke lichaam te herstellen dat ook een rol speelt bij het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke hormoonactiviteit.
In de apotheek verkrijgbaar als Zea Mayis Gemma.

 

aishaar/-baard

Latijnse naam: Maïs (Zea Mays L) en Maïshaar (Stigmata Mayidis).

In de kruidengeneeskunde worden de gedroogde stempels, ook wel maïsharen genoemd, gebruikt. Vers zijn de haren groen van kleur, maar gedroogd zijn de donkerbruin tot zwart.
Maishaar/-baard kan een gunstige werking hebben op de vochtafdrijving, bij blaasontsteking (verzachtend) en bij irritatie van de urinewegen (verzachtend).

Combinatie andere middelen:
Maishaar/-baard kan gelijktijdig met andere middelen worden gebruikt.

Gebruik zwangerschap en borstvoeding:
Het verdient in het algemeen aanbeveling bij gebruik van welke middelen dan ook tijdens de zwangerschap en de periode waarin borstvoeding wordt gegeven eerst een deskundige te raadplegen.

Gebruiksduur:
Zonodig kan Maishaar/-baard langdurig worden gebruikt

Een reclametekst

FKRUID043: Maishaar-/baard (100gr)
Latijnse naam: Maïs (Zea Mays L) en Maïshaar (Stigmata Mayidis).

Maishaar/-baard kan een gunstige werking hebben op de vochtafdrijving, bij blaasontsteking (verzachtend) en bij irritatie van de urinewegen (verzachtend).

Gebruik:
1 koffielepel Maishaar-/baard op 200ml kokend water en 15 minuten laten trekken
Drink 2 tot 3 koppen per dag

 

Bovenstaande  is slechts ter informatie en geen behandelingsadvies!      e-mail:          albertluttikhuis@gmail.com
         terug naar start