Mono-dieet

 
De verdienste van een monodieet is de eenvoud ervan. Door gedurende enige tijd slechts één geselecteerde soort voedsel te eten, kan het lichaam rusten en zo zelfgenezing bevorderen. Weglaten van al die onvoedzame stoffen die lange tijd waarschijnlijk de oorzaak van de ziekte zelf waren, kan al een voordelen hebben Als te veel eten een hoofdoorzaak was, dan zullen de organen van vertering, absorptie en uitscheiding alleen al door verlaging in volume in staat zijn te herstellen van de geleverde zware inspanning- Voor diegenen, die niet kunnen vasten (dat is slechts water gebruiken) om medische of persoonlijke redenen, is een monodieet zeker een ideale manier om het

evenwicht te herstellen. Bij eerste beschouwing lijkt er weinig reden te zijn om één soort boven enig andere te kiezen : druiven, grapefruit, sinaasappelen, rijst, aardappelen, pruimen, toast, eieren, melk, watermeloen, tarwegras, penen, zelfs urine, allemaal hebben ze voorstanders en trouwe aanhangers gehad en momenten van openlijke roem. Soms is de keuze duidelijk : vocht is onmisbaar tegen uitdroging, droog voedsel bevordert de stuwing van water. Dat de gezondheid erop vooruitgaat staat buiten twijfel; te geloven dat een specifieke verandering op een specifiek monodieet zal volgen is echter irrationeel. Als bijvoorbeeld de rechtvaardiging voor het gebruik van druiven hun grote kaliumgehalte is, dan zouden druiven net zo goed deel van een goed en evenwichtig dieet van kaliumrijke voedingsmiddelen kunnen zijn zeer wenselijk bijvoorbeeld bij hartziekten. Als de rechtvaardiging voor het gebruik van druiven het feit is dar iemand met kanker ervan 'genas', dan is her meeste dar omtrent de verwachtingen bij een ander kan worden gezegd, dat de betrokken patiënt even uniek in zijn fanatiek geloof in de druif moet zijn als de schepper van de zogenaamde druivenkuur. Het lichaam heeft recht op genezing van ziekten en kan als enige op omgevingsfactoren reageren: factoren die hoop en moed geven, die slaap en ontspanning zonder middelen toestaan, die voedingstekorten aanvullen en schadelijke invloeden tegenhouden. Onthouding van het slechte en een totale oriëntatie van de geest en het tichaam op gezondheid zijn de rechtvaardigingen voor een monodieet. 

terug naar overzicht