Macrobiotiek
Het woord macrobiotiek is samengesteld uit
de Griekse woorden makros = lang-groot en bios = leven. Makrobiotiek is dan ook
de kunst om tot een groot en lang, dat wil zeggen volwaardig leven te komen.
Dit streven is niet nieuw, maar het beeft wel nieuwe inhoud gekregen door het
werk van Georges Ohsawa, wiens Japanse naam Nyoiti Sakurazawa luidt. De ideeën
van Georges Ohsawa zou men als een versmelting van de oeroude filosofie van het
verre Oosten met de nieuwste inzichten op het gebied van de voedingsleer kunnen
zien. Georges Ohsawa werd in oktober van het jaar 1893 in Kyoto uit arme ouders
geboren. Georges, die onder armelijke
omstandigheden opgroeide, kreeg op zijn zestiende jaar tuberculose en leek
ongeneeslijk. Maar Georges wilde, koste wat het kost, in leven blijven en zocht
daarom zijn heil bij de Japans-Chinese geneeskunde die op het oeroude Yin en
Yang principe gegrondvest is. Hij zocht en vond genezing op deze wijze en
besloot daarom, evenals vele grond- leggers van nieuwe voedingssystemen, zijn
leven te wijden aan de verbreiding van deze methode. In 1931 verscheen bet
eerste boek van zijn hand over het Yin en Yang principe. Binnen de kortste
keren was het in vele talen, over de hele wereld te verkrijgen
Deze dynamische tegenstelling tussen Yin en Yang beheerst
elke cel van het lichaam, elk bloedlichaampje, maar ook het totale organisme
van de mens en van het hele planetenstelsel Ieder Yin bevat een kern Yang,
ieder Yang een Yin kern. Wat houdt dat nu precies in ten aanzien van de
menselijke voeding ?Een
voeding met een matig overwegend Yang karakter ter zal in onze s treken
verhoogde geestelijke en lichamelijke weerstand teweeg brengen, terwijl een voeding met een overwegend Yin
karakter de lichaamstemperatuur zal doen dalen en een blauw-rode gelaatskleur
teweeg zal brengen. Wil men tot een juiste samenstelling van het menu volgens het
macrobiotische principe komen, dan zal men de Yin en Yang tendensen van de
voornaamste voedingsmiddelen moeten kennen. Deze worden onderscheiden op grond
van de volgende kenmerken:
l. Watergehalte
2. Kalium-natrium verhouding
3. Kleur
4. Groeiwijze
5. Groeiperiode
6. Groeisnelheid
7. Standplaats
Vanuit deze principes komt men tenslotte tot een
basisvoeding
terug naar overzicht