Budwig-dieet.
Johanna Budwig uit Freudenstadt ( Duitsland)
was haar tijd ver vooruit toen ze (als afgestudeerd chemicus), nota bene al in
het begin van de vijftiger jaren, de strijd tegen de vetten met een overmaat
aan verzadigde vetzuren aanbond. Wij mogen dan inmiddels weten dat juist deze
vetten de grote boosdoeners zijn inzake aderverkalking en hartinfarcten, in de
vijftiger jaren was het verband tussen eventueel geconsumeerde vetten en
aandoeningen van het vaatstelsel nog nauwelijks bekend. Naast het gebruik van
lijnolie en andere oliën die rijk zijn aan meervoudig verzadigde vetzuren,
stoelt bet door Dr. Budwig geadviseerde dieet vooral ook op lacto-eiwitten in
de vorm van kwark. Een harmonische olie/eiwit verhouding vormt dan ook de basis
van het Budwig- dieet waaraan verder veel groente, vruchten, groentesappen en
ook tarwekiemolie wordt toegevoegd. De voornaamste zetmeelbronnen zijn volle
rijst, havervlokken en boekweit en tot slot wordt bet geregeld gebruik van een
glaasje wijn niet versmaad. Als zoetmiddel wordt Linomel (een
lijnzaad-honingprodukt) aan"bevolen, als geleermiddel agar agar
(verkrijgbaar in reformzaken).
terug naar overzicht