Budwig-dieet.

 Johanna Budwig uit Freudenstadt ( Duitsland) was haar tijd ver vooruit toen ze (als afgestudeerd chemicus), nota bene al in het begin van de vijftiger jaren, de strijd tegen de vetten met een overmaat aan verzadigde vetzuren aanbond. Wij mogen dan inmiddels weten dat juist deze vetten de grote boosdoeners zijn inzake aderverkalking en hartinfarcten, in de vijftiger jaren was het verband tussen eventueel geconsumeerde vetten en aandoeningen van het vaatstelsel nog nauwelijks bekend. Naast het gebruik van lijnolie en andere oliën die rijk zijn aan meervoudig verzadigde vetzuren, stoelt bet door Dr. Budwig geadviseerde dieet vooral ook op lacto-eiwitten in de vorm van kwark. Een harmonische olie/eiwit verhouding vormt dan ook de basis van het Budwig- dieet waaraan verder veel groente, vruchten, groentesappen en ook tarwekiemolie wordt toegevoegd. De voornaamste zetmeelbronnen zijn volle rijst, havervlokken en boekweit en tot slot wordt bet geregeld gebruik van een glaasje wijn niet versmaad. Als zoetmiddel wordt Linomel (een lijnzaad-honingprodukt) aan"bevolen, als geleermiddel agar agar (verkrijgbaar in reformzaken).
terug naar overzicht